Varför People of Color-föreningen behövs

Replik på artikeln “Den där POC-föreningen” av En välmenande white-passing halvlatin@ i nr 3

Debatten kring POC-föreningen som jag skapat på skolan har varit het och jag tänker nu en gång för alla sätta ner foten och förklara varför POC-föreningar är viktiga samt varför vår skola behöver en. Jag har inte fått någon chans att förklara mig, varken av elever eller rektorerna, vilket jag tycker är extremt fel. Folk har bara antagit saker om mig och saker om föreningen.

Inledningsvis vill jag förklara begreppet rasifierad som används inom debatter av denna typ: att vara rasifierad är inget en person föds till och är, utan något som en person blir av samhället och andra personer (till exempel när en får utstå rasism). Alltså betyder detta att POC-föreningar inte tror på rasbiologi och inte vill sätta människor i fack, vilket många verkar tro.

Det som många stör sig på är att alla inte får vara med, men föreningens syfte är inte att exkludera utan att inkludera och höja upp en förtryckt grupp i samhället. Vår skola är en väldigt vit skola, personer som är icke-vita får inte den platsen som vita får. Därför behövs ett separatistiskt forum där personer, som inte får någon plats eller utrymme i skolan och samhället, kan ventilera ut om sina upplevelser och andas utan att bli dömd. Begreppet “omvänd rasism” existerar inte, då vita genom historien inte fått genomgå samma typ av förtryck som färgade personer fått.

Att bedriva en POC-förening, eller ens ett separatistiskt forum är inte olagligt. Det diskriminerar ingen, det går inte mot demokratin, det har inget negativt syfte alls. Flera skolor idag har POC-föreningar, vilket inte gör det okej för rektorerna att gå mot föreningen och bland annat riva ner mina affischer. Det fungerar på andra skolor, varför skulle det inte kunna fungera på vår?

Jag vill även rikta en direkt kritik till rektorerna, som inte bara rivit ner mina affischer utan också öppet framför massvis med elever indirekt jämfört POC-föreningen med Ku Klux Klan. Hur tänker ni när ni gör så? Ni står i en maktposition över oss elever, vilket gör att de flesta tror på det ni säger även om det är helt fel. Det går inte att jämföra en rasistisk organisation som strävar efter en vit överhet med en förening på Norra Real med syfte att stärka elever som blir förtryckta. Det är pinsamt att ni går så långt och det är ännu mer pinsamt om att ni inte gett mig utrymme att förklara mitt syfte, utan bara antagit saker. Ni går emot föreningsfriheten när ni agerar som ni gör och skolans rykte har definitivt försämrats. Jag skäms inte för att jag står bakom detta för hela situationen är inte okej på något plan. Det ligger på er.

Jag skapade, i samband med att debatten drog igång, en namninsamling för en POC-förening på vår skola som i nuläget har 1136 underskrifter – uppenbarligen är en POC-förening något som borde finnas. Här är några utdrag från de som skrev under:

”ALLA har rätt att organisera sig, och icke-vita hamnar konstant längst bak i den frågan. Att rektorerna inte tillåter trygga rum för icke-vita kan göra att folk känner sig otrygga. LYSSNA PÅ ERA ELEVER och förstå vad de behöver. Vår grundlagsskyddade mötesfrihet och föreningsfrihet backar oss. Rektorerna agerar helt fel i frågan!”

”Hej, rektorer på Norra Real! Vi lever i ett samhälle där Vi kategoriseras och marginaliseras pga hur vi ser ut eller hur vi växt upp – sexuell läggning spelar också in. Som svart i dagens Sverige lever du inte på samma premisser som vita människor. De flesta svarta människor vittnar om daglig rasism, och mycket ofta såndär subtil vardagsrasism som vi vita inte märker. Och vi kommer aldrig riktigt förstå. Tänk er då att gå på en av Stockholms stora skolor, (där majoriteten av eleverna och lärarna är vita) och du dagligen känner detta.”

”Jag anser att på samma sätt som kvinnor och HBTQ+ personer (marginaliserade grupper) har antingen kvinnojourer eller HBTQ grupper/föreningar där de diskuterar diskriminering etc så borde personer som rasifierade kunna organisera sig. Att säga att en POC förening är rasistiskt är som att säga att en kvinnojour är sexistisk och att en HBTQ grupp är ”heteronormativ”, det är absurt och problematiskt att uttrycka sig på det sättet!”

”Det är helt och hållet sjukt att jämföra ett livsnödvändigt andrum med KKK?”

”För jag är emot strukturella rasism och denna förening skulle vara en trygghet för icke vita ungdomar på Norra Real och personer utanför. Detta behövs.”

”Jag skriver under för att skolans ledning inte verkar förstå hur utsatta icke-vita människor är. Lyssna på era elever för att skapa en trygg miljö för alla.”

”Vita kan gå runt i samhället och uttrycka sig hur de än vill, nu är det väl ändå våran tur att få ETT safe space där vi kan uttrycka oss hur vi vill utan att någon kollar snett på oss. Jag vill också ha en plats där jag kan ställa mig och skrika om hur vita ser på oss POC, utan att någon blir offended och börjar gråta för att de tror att allt handlar om dem.”

Jag vill avsluta med att säga att POC-föreningen är igång, vi har bestämt oss för att strunta i om vi har rektorernas support eller inte för i nuläget behöver vi varandra. Om du som rasifierad vill vara med, tveka inte att höra av dig till mig.

Cam Eliasson

@pansycakee på ig