Stefan, rör inte min skola!

Den 9:e september kommer många Norra Realare för första gången få chansen att göra sin röst hörd i vallokalerna. I dagens politiska stormar kan det dock vara oerhört svårt att uppfatta vad det egentligen är som försiggår i debatterna och alltför ofta kan diskussionerna reduceras till oförståeliga twitterbråk. Många kan anse att det finns för många och för stora frågor att hålla koll på inför valet, men någonting vi alla kan relatera till är gymnasieskolan. När ni går ut till valurnorna bör ni därför veta att många av de friheter vi i dag åtnjuter i skolan hotas av regeringen och deras stödparti – vänsterpartiet.

Varje år får unga som har haft det tufft hemma, lider av psykisk ohälsa, eller fått orättvisa betyg en andra chans att uppvisa sina kunskaper inför det eftergymnasiala livet genom högskoleprovet. Den 14:e april i år tog många elever på vår skola chansen att utnyttja denna fantastiska möjlighet – men om regeringen får bestämma så skulle de allra flesta på Norra ej få skriva provet! Socialdemokraterna föreslår en 19-årsgräns på HP och vill begränsa antalet tillfällen du får skriva provet till tre gånger på tre år. Hinner man inte fylla 19 innan studenten så måste man alltså söka in på sina betyg.

Norra Real lockar elever från hela Stockholm, och att få välja var du vill spendera dina tre gymnasieår bland alla stadens skolor är någonting som de flesta tar för givet. Det moderata ungdomsförbundet var de första att föreslå införandet av ett fritt skolval – men i dag vill vänsterpartiet, samt delar av socialdemokraterna, rycka den valfriheten rakt ur våra händer. Detta innebär att endast boende på Norrmalm skulle få plugga på Norra – vi övriga skulle tvingas in i den skola som vi bor närmast! Det är en grov inskränkning av våra rättigheter som elever att någon annan skall välja gymnasium åt oss och att vi skall förväntas trivas med det valet.

Som om detta inte vore nog riskerar dessutom 340.000 elever att mista sina skolplatser på grund av att socialdemokraterna är rädda för friskolor. Enligt regeringens nuvarande förslag om vinsttak så skulle den genomsnittliga friskolan få ta ut 7000 kr i vinst. Detta gör det omöjligt för skolor att ha en ekonomisk buffert, vilket följaktligen kommer att resultera i att många skolföretag tvingas in i konkurs. Detta minskar vår valfrihet ytterligare, trots det faktum att friskolor genomsnittligen både har nöjdare elever och lärare!

Tycker du att du förtjänar en andra chans genom högskoleprovet? Tycker du att det är upp till dig att välja var du skall plugga? Inom det moderata ungdomsförbundet anser vi att dessa rättigheter är fundamentala och förutom att värna om valfriheten så vill vi förbättra skolan ytterligare. Bland annat önskar vi se införandet av externa examinatorer, som kan göra mer objektiv bedömningar av större prov, samt rätten att överklaga betyg. Låter dessa principer som självklarheter? Oavsett om du röstar i september eller först i nästa val, bör du då komma ihåg att moderaterna är partiet som aldrig slutar stå upp för gymnasieelevernas rättigheter.

Filippa L. Althoff och Elliot Nilsson, MSU Norra Real