Resereportage: Island – extremernas land

Ett land fullt av extremer. Ett land där den kalla glaciären ligger sida vid sida med de kokande gejsrarna. Ett land där de svarta lavafälten kantras med gröna kullar. Välkommen med till Island.

Under den första veckan i juli var jag på Island. Det var en vecka som innehöll allt från vattenfall till lavafält. I detta reportage kommer jag ta med er på denna resa från att alarmet från min telefon går av tills att planet lyfter från Keflavik tillbaka till Sverige.

Klockan är 4:59. Jag, ont anande om att alarmet på min telefon går av om bara en minut. Än så länge är jag på lugn, men om bara en minut kommer allt att förändras. Klockan slår fem och alarmet tjuter, jag hoppar upp ur sängen, det är dags att åka till Island. Första etappen går till Arlanda, och efter det med hjälp av Icelandair och flight FI 305 kommer vi fram till Keflavik där vi möter vår isländska guide Heimer. När alla har hoppat in i super jeepen som ska ta oss runt de närmaste dagarna far vi iväg ut på den Isländska landsbygden (vilket är i princip hela landet förutom Reykjavik). Första stoppet görs i staden Selfoss där vi äter vår första lunch. Det är nu jag förstår hur dyrt Island är när det kommer till mat. Det blir tillslut en Fish & Chips för 2850 isländska kronor vilket är ungefär 220 svenska kronor. Det är ett av de få minus med Island just priserna på maten. Efter detta lunchstopp fortsätter resan till de två vattenfallen Seljalandsfoss och Skógarfoss. De är fantastiska på sina egna sätt. Seljalandsfoss har för de som är stadiga på foten en stig bakom vattenfallet. Det är en otrolig känsla att höra vattnets krafter på nära håll och att se vattnet rusa ner från bergssluttningen. Skógarfoss har sin placering att tacka. Vattnet till fallet kommer ifrån två av de största glaciärerna: Eyjafjallajökull och Mýrdalsjökull. Det gör att vattnet kommer med en kraft utan dess like. Dagen slutar med en titt på just Eyjafjallajökull vilket är glaciären där vulkanen Eyjafjallajökull håller till. Vi minns nog alla utbrottet som strandsatte tusentals på flygplatser runt om i världen mitt under påskveckan 2010. Dagen börjar bli sen och jag känner att de två timmarna i tidsskillnad ändå börjar slå in. Vi kommer fram till hotellet och jag slocknar direkt efter middagen.

Jag vaknar till regn. Gårdagen var solig och fin, jag antar dock att vädret kommer vara regnigt framöver, vi är ju trots allt på Island. Med anledning av de dyra matpriserna när man äter på restaurang, bestämmer vi oss att köpa mat att ta med oss. Efter det lilla stoppet för matinköp fortsätter vi till gården Nupsstadur vid sluttningen av glaciären Skaftafell. Det är en fin liten gård där man bodde fram till 1970-talet. I närheten finns också en del av Skaftafell nationalpark. En fantastisk grön oas nedanför Skógarfoss, det högsta berget på Island med en topp på 2119 meter över havet. Efter Skaftafell kör vår chaufför plötsligt av vägen. Det visar sig att han vet en vacker plats där vi kan äta lunch. Så nära glaciären Kálfafell sätter vi oss bredvid ett vattenfall och avnjuter lunchen vi har tagit med oss. Luften är sval och ljudet från vattenfallet dominerar upplevelsen. Med mätta magar sätter vi oss i super jeepen igen och åker vidare till glaciären Breidarmerkurjökull där man ser den blåa isen när solen reflekterades. Efter ytterligare några minuters körande kommer vi fram till ett av mina favoritögonblick under hela resan. En glaciärlagun nära Breidarmerkurjökull där isberg flyter omkring. Vädret har nu blivit betydligt bättre och tjocktröjan tas av till förmån för T-shirten. Det är otroligt att se hur isen rör sig så fort även fast den funnits där i flera tusen år. Det blir ibland surrealistiskt med den blå isen, de flytande isflaken och dånen från när den kalvar. Dagen tar slut vid ett hotell nära Vatnajökull den största glaciären i Europa.

Dag tre såg på kartan ut att bli en transportdag, men så fel jag hade. Vi börjar med att köra tillbaka 20 mil på vägen vi kom på. Landskapet är det samma som igår men ändå förändrat. Så plötsligt åker vi in på en avsidesväg, dagens äventyr kan börja. Jag tror att jag aldrig åkt och aldrig kommer åka på en vackrare väg igen. I den kuperade marken där fjällen möter de varma källorna är naturen fantastisk. Efter en lång resa kommer vi fram till de varma källorna i Landmannalaugar. Där kastar vi kläderna och hoppar i, efter badet var tanken att vi skulle till Hekla. Tyvärr är området kring vulkanen avstängt då man väntar ett vulkanutbrott när som helst. På grund av en långa resan hinner vi inte med mer under dag tre utan åker direkt till hotellet i väntan på nästa dag.

Sista dagen på vägen går inom den så kallade gyllene cirkeln. Vi börjar dock utanför cirkeln med en av mina favoritpunkter under hela resan: vattenfallet Faxafoss. Ett fantastiskt vattenfall en timme från Reykjavik. Vi fortsätter in mot den gyllene cirkeln, närmare bestämt det gyllen vattenfallet Gullfoss. Ett dånade vattenfall som tack vare markägaren fortfarande är öppet för allmänheten med stigar ända fram till mynningen av fallet. Efter detta går resan vidare till Langjökull. En stor glaciär på västra Island, det fantastiska med denna är att man kan med hjälp av super jeepen komma upp på glaciären. Uppe på glaciären är utsikten som vanligt fantastik. Bakom dig sprider sig glaciären längre, och längre bort, framför dig sprider sig bergstopparna. Vi stannar på glaciären ett tag. Vi hinner med både snöbollskrig och att bygga snögubbar innan resan fortsätter till det geotermiska området Geysir. Som namnet antyder är platsen fylld med gejsrar, vissa med stora utbrott och andra endast bubblande på ytan. Att stå och vänta på naturens krafter som i sig är helt oberäkneliga är otroligt. Ibland dröjer det endast några minuter mellan utbrotten medan det i vissa fall kan ta uppemot tjugo. Resans första del börjar nu komma till sitt slut. Vi stannar en sista gång Thingvellir där det första isländska parlamentet ”Alltinget” stiftades för mer än 1000 år sedan. Vi ankommer på kvällen till Reykjavik där vi tar in på vårt hotell.

De kommande tre dagarna är fyllda av olika aktiviteter. Reykjavik är inte en stor stad så den ”görs” relativt snabbt. Jag tänker därför lyfta de saker som man absolut inte får missa, men även det man kan hoppa över. Reykjavik är en fiskestad vilket märks. Hamnen är en central del av staden och får således inte missas. I hamnen finns även mitt favoritmuseum. Det är också kopplat till hamnen nämligen marinmuseet. Det låter kanske inte så mycket för världen men för den lilla avgiften får du otroligt mycket. Värre är det på museet ”Whales of Iceland”. Detta museum består av tre rum med 1:1 modeller av valar. Tyvärr är priset så pass högt att man förväntar sig mer. Ett alternativ för den valtokige men för oss övriga avråder jag besök. I övrigt rekommenderar jag stadens kyrka samt konserthuset ”Harpa”.

 

Min resa är sedan några månader avklarad, men den kommer att stanna i minnet länge. Detta reportage skrevs i samarbete med Grönlandsresor men inget publicerat material är kontrollerat av Grönlandsresor innan publicering. Reportaget är således min egen åsikt till 100 %. Om du blir sugen på att åka till Island gå in på gronlandsresor.se för mer information.

Text & Foto: Erik Nordlund