Norra the Explorer: Toalettmysteriet

“Den eviga frågan på Norra är hur många toaletter det egentligen finns och var dessa är placerade. Vissa teorier säger att det finns åtminstone en på varje våning, andra säger att det bara finns på jämna våningsplanen 0, 2 och 4. En sak är dock säker; det finns massor av toaletter på nedersta våningen.” – Lillisguiden 16/17

Elmer betraktar den ståtliga statyn av hästarna i entrén. Med Lillisguiden i handen beger han sig ut på vad som kommer att bli en av de viktigaste upptäcktsfärderna i hans liv.

“Det vi vill ta reda på är om det finns toaletter på varje våning eller inte, och var varje toalett ligger”, förklarar han. “Så jag tänker börja på våning 0, för att se om det är sant att det finns en massa toaletter där.”

Vi går ner för trappan till nedersta våningen. Det är nästan öde, endast ett fåtal personer sitter i korridoren och pluggar. Ingen lägger riktigt märke till oss när vi svänger vänster, in till B-flygeln. Längst in, genom glasdörrarna och lite till höger hittar vi en liten skylt med texten TOALETT och en liten figur som ska representera en person av manligt kön. Elmer öppnar dörren. Och mycket riktigt, bakom den hittar vi en massa toaletter. Men Elmer är inte nöjd.

“Det här är bara herrtoaletter”, säger han fundersamt. “Det måste finnas fler”

Vi går tillbaka och fortsätter längs korridoren i tystnad. Snart ser vi en dörr till vänster om oss med en skylt med en kvinnofigur på. Vi öppnar dörren till den och Elmer ler belåtet.

Nu är jag nöjd”

Vi fortsätter vår upptäcktsfärd på våning ett. Elmer ser sig koncentrerat omkring.

“Enligt en av teorierna finns det bara toaletter på våning noll, två och fyra. Men om jag hittar toaletter på den här våningen, kan den teorin uteslutas.”

Han sätter av mot A-flygeln, fast besluten att lösa mysteriet. Han öppnar dörr efter dörr, och upprepar samma sak i B-flygeln. Han ser lite besviken ut när han kommer tillbaka till mig där jag suttit och betraktat hans sökande. Jag ler mot honom, säger att han inte ska tappa modet.

“Det finns, i och för sig… en plats till som vi kan kolla”, säger han med hopp i rösten.

Jag iakttar honom när han rör sig mot den högra auladörren. Några sekunder senare kommer han tillbaka ut med ett leende på läpparna.

“Två könsneutrala toaletter till vänster när man kommer in”, säger han glatt. “Och jag gissar”, säger han och rör sig mot den vänstra dörren, “att det finns någon här också”.

Bakom den andra auladörren hittar han två toaletter: en handikapptoalett till höger och en könsneutral till vänster. Med belåtenheten från dessa upptäckter som medvind, tar vi oss med lätta steg upp för trappan till andra våningen. Elmer stannar upp vid schackbrädet.

“Jag vet att det finns minst en toalett inne på lärarrummet, säkert den fräschaste på hela skolan. Men den kan ju inte elever använda, så om den kvarvarande teorin om att det finns minst en toalett på varje våningsplan är sann, måste det finnas en annan toa här.”

Vi passerar lärarrummet och beger oss ut mot andra våningens B-flygel. En av dörrarna står på glänt och avslöjar en strimma av engagerade röster. Vi är precis på väg att vända om när vi ser någon komma ut ur ett litet hörn, precis bakom skåpen. Vi hittar tre olika dörrar, men bara en av dem har skylten TOALETT på sig. A-sidan sviker inte heller. Bakom en öppen dörr i korridorens vänstra ända hittar vi en liten skylt som indikerar en könsneutral toalett.

På tredje våningen blir det svårare att hitta. All plats i A-byggnaden tas upp av glasskåpen längs med väggarna. B-byggnaden är inte heller till stor hjälp, och efter att en stunds letande lämnar oss tomhänta ger vi upp.

På fjärde och sista våningen hittar vi vår slutliga toalett, som ligger precis i mitten: till höger direkt efter trappan från B-sidan och till vänster efter trappan från A-sidan. Den verkar vara den enda toaletten på våningen, och utan tvekan den mest använda.

Elmer tittar på Lillisguiden i sin hand, slår upp sidan 8. Han läser beskrivningen av toaletternas lägen högt för mig. “Nästan rätt”, ler han.

Text: Celeste Holm