Humans of Norra – Maria Sellberg

Som elev vet man att rektorerna finns någonstans på skolan och tar viktiga beslut, men vilka är de egentligen? För att ta reda på det träffar jag Maria, rektor för skolans samhälls- och humanistiska program.

 

Klockan har precis slagit 13.30 och vi sitter på hennes kontor på andra våningen, där vintersolen som ännu står högt på himlen lyser in genom fönstret. Från korridoren utanför hörs entusiastiska röster från de som antingen är på väg till nästa lektion, eller som packar ihop för dagen. En del av dem är kanske treor som känner sig glada över tanken på att snart lämna skolan, men det är inte en känsla som Maria skulle kunna känna igen sig i. Trots att det har gått över tio år tröttnar hon aldrig på sitt jobb här på skolan, berättar hon: “Det händer alltid en massa nya saker. Så fort man tror att man har läget under kontroll, så dyker det upp något nytt som måste lösas eller fixas. Det är alltid fullt ös med många bollar i luften. Jag tvivlar på att man någonsin blir färdiglärd som rektor.”

 

Maria växte upp i Danderyd och gick själv på Östra Real, där hon läste humanistiskt helklassiskt program, vilket är anledningen till att hon idag kan både grekiska och latin. Att hon sedan valde att bli lärare är ingen slump. Hon imponerades av duktiga lärare redan under sin skoltid, talar hon om: “Att jag ville bli lärare visste jag. Jag tror att jag började undervisa redan när jag var femton. Min mamma är konstnär och har jobbat mycket med keramik, så jag hade keramikkurser för yngre barn. När jag sedan gick på gymnasiet och hade jättefina lärare kände jag att det här tycker jag om! Så jag började vicka i princip samma dag som jag gick ut för mina bildlärare, latinlärare och engelsklärare.”

 

Solen har sakta börjat sänka sig över hustaken och färgar fasaderna röda. Hon som sitter mitt emot mig känns inte längre som en främling, utan någon jag kan lita att ta de beslut som är för skolans bästa.