Humans of Norra – Luiz Cabezas

Humans of Norra – Luiz Cabezas

 

En del känner honom som vaktmästaren, han som knipsar upp ditt skåp när du glömt nyckeln. Andra känner honom som Luiz, han som hjälper till med spanskaläxan och alltid har ett leende på läpparna. För många av eleverna känns han som en av skolans profiler och det går inte att förneka hans popularitet på skolan. Men vem är han egentligen?

 

Vi sitter i skolans folktomma matsal och Luiz har tagit sig tid att svara på några frågor. Jag har, som så många andra, fått intrycket av att han känner skolan väl och han bekräftar detta: han har jobbat på skolan i snart 9 år. Innan dess har han jobbat på flera andra skolor, bland annat Östra Real. Så här berättar han om tiden när han började arbeta på skolan: “När jag började här tog det några månader att vänja sig, men nu trivs jag bra. Eleverna här är jättebra, de är ambitiösa och öppna med många som drömmer om att bli något stort. Alla kommer från olika delar av stan, men samlas ändå här. Många familjer verkar ha lite av en tradition att gå på skolan; många har en morfar, mamma eller ett syskon som också gått här. Alla årskullar är lite olika, så inget år är det andra likt. Här finns också en stor respekt för den som pluggar som jag aldrig upplevt på en skola tidigare och många stannar sent och sitter och pluggar. Det är synd att skolan inte är öppen lika länge längre. Förut stängde den först vid tiotiden och nu stänger den åtta. Men det är fortfarande bättre än på många andra skolor där som stänger klockan sex.”

 

Jag är nyfiken på om han har varit med om någon extra rolig upplevelse under sin tid här och frågar om han har något roligt minne att dela med sig av. Han funderar ett tag innan han svarar: “Varje dag händer något roligt och alltid finns det något man skrattar åt och som gör en glad. Vissa dagar är mindre roliga än andra, men jag tröttnar aldrig på mitt jobb för alltid finns det något att bli glad av.”

 

Sist men inte minst undrar jag vad Luiz tycker är bäst med sitt jobb här på skolan, och han verkar inte behöva fundera över svaret: “Kommunikationen med eleverna. Jag är en väldigt social person och har inget problem med att kommunicera med personer. Det sitter i min personlighet att ha lätt att prata med folk. Det är viktigt för mig att alla elever trivs på skolan och att de har kul här, skolan är något av det viktigaste man har. Det är roligt att se alla pojkar och flickor komma in som små sextonåringar och sen springa ut i klänningar eller kostym som stora vuxna när de tar studenten. December är alltid en rolig månad, för då kommer alltid många av dem som tog studenten sommaren före och hälsar på sina gamla lärare. En del elever kommer också tillbaka flera år senare och berättar att de går sista året på läkarlinjen eller håller på att utbilda sig till ingenjörer och att det går bra för dem. Det blir man glad av att höra.”

 

Text: Sandra Erlandsson