Humans of Norra: Noa Samenius

Just nu kryllar korridorerna av de nya ettorna, de som ännu inte känner till skolans ytor, klasskamraterna eller lärarna. Kanske är du en av dem? I så fall kan skolan kännas som en främmande plats full av obekanta ansikten. Och nu – även om den första nervositeten inför skolstarten har lagt sig är stämningen i klassrummen fortfarande spänd och dina kommande gymnasieår kan kännas läskiga.

I nervositeten kan det kännas skönt att veta att alla andra känner eller har känt likadant. En av dem som känt så är elevkårens ordförande Noa Samenius. Det är lätt att idag se honom som en som känner skolan utan och innan. Det är ju han som främst företräder elevernas vilja till skolstyrelsen! Så här berättar han om sin första tid på skolan: “Starten av min tid på Norra kändes omtumlande, jag imponerades av de kunniga lärarna och känslan av att plugga tillsammans med andra riktigt studiemotiverade elever. Dessutom fascinerades jag redan från början av elevkåren och det enorma engagemang som fanns där. Under flera dagar den första tiden ordnades tävlingar och kul aktiviteter. Speciellt minns jag korvätartävlingen, som jag tyvärr inte vann. Men självklart var inte allt alltid guld och gröna skogar. Till en början tyckte jag det var svårt att lära känna nya människor och hinna med allt plugg. Men det dröjde inte länge innan även det började falla på plats.”

Under alla tre åren på skolan finns det en dag som slår alla andra dagar i nya intryck – första skoldagen. Allt är nytt och man vet ingenting om någonting, och vilket intryck man gör kan kännas livsavgörande. När Noa får frågan om han var nervös första dagen svarade han: “Ja, skitnervös. Norra var ju mitt förstahandsval så det kändes stort att få börja här. Första skoldagen var jag här 20 minuter för tidigt och gick fram till dörren till huvudentrén två gånger innan jag vågade gå in. När jag väl kommit in blev jag lite nervös för att det kändes det som om alla redan kände varandra. Det stämde så klart inte och när jag insåg att de flesta var i ungefär samma sinnesstämning som jag kändes det tryggare.”

Säkert undrar många vad de ska göra för att få en så bra studietid som möjligt. Jag frågar om Noa har några tips att ge till alla ettor. “Det är alltid svårt att ge tips, tycker jag, och det är ju nu ändå två år sedan jag själv började ettan. Det självklara tipset är såklart att verkligen satsa redan från början, så att du inte hamnar efter. När du sedan har kommit in ordentligt i rutinerna kan du slappna av lite. Mitt andra tips är att engagera sig! Starta en förening, gå med i någon som redan finns och sök till Elevkårsstyrelsen eller något av utskotten i vår. Och missa inte kul grejer som poängjakten, insparken eller Läroverksfejden!”

Text: Sandra Erlandsson Foto: Alexandra Salmi